Etter mange mørke og kalde vintertimer med vedfyring kommer endelig lyset og varmen tilbake. Dette er en utmerket tid til å vedlikeholde fyringsanlegget. Godt vedlikehold er enkelt å gjennomføre og gir god effekt både for varmen og brannsikkerheten

Rengjør ildstedet

Et rent ildsted gir bedre varme. I følge ENOVA gir en millimeter sot et effekttap på hele 10-15%. Dette gir økt kilowattpris på veden du kjøper, øker risikoen for brann i skorsteinen og øker partikkelutslippet.

Du trenger ofte bare enkelt utstyr for å børste bort sot i ildsstedet. Stort sett vil det holde med en enkel oppvaskbørste. I tillegg kan det være greit å ha en fleksibel børste, for eksempel en flaskekost med fleksibelt skaft. 

Dersom du ikke ønsker å gjøre dette selv tilbyr vi dette som en tilleggstjeneste. Dette inngår ikke i feie- og tilsynsgebyret.

Er det mye sot i røykrøret fra ildstedet til skorsteinen må dette også fjernes. Dette kan du gjøre selv, eller du kan gi beskjed til feieren. Dette er en tjeneste som inngår i feie- og tilsynsgebyret.

Har du et eldre ildsted kan du følge instruksjonene i videoen under. 

 

Tøm sotluka

Da forebygger du brann i skorstein og du får kontrollert om det er mye sot i skorsteinen eller andre ting som blokkerer røykløpet.

Dersom sotluka virker å være utett eller ikke lukkes skikkelig vil dette påvirke trekken i skorsteinen. Det kan føre til dårligere forbrenning og økt risiko for brann i skorsteinen.

 

Rens vindu- og veggventiler

For at ildstedet skal fungere godt må det være tilstrekkelig med forbrenningsluft. et ildsted forbruker mye luft. Etter at du har lagt i ovnen to ganger har ildstedet brukt luft tilsvarende all luft i stua. Da er det viktig med gode ventiler i rommet.

Over tid samler det seg støv i ventilene som reduserer luftgjennomstrømen. Rens vindu- og veggventiler for rusk og støv slik at de kan tilføre frisk luft til ildstedet.

Har du egen tilluftskanal til ildstedet må også denne ventilen rengjøres for skitt og støv regelmessig.

Bytter du ut kjøkkenventilator eller baderomsvifte til større og kraftigere modeller kan det være nødvendig å installere flere ventiler for å kunne tilføre nok luft til fyringsanlegget.