Godt vedlikehold er enkelt å gjennomføre og gir god effekt både for varmen og brannsikkerheten

Rengjør ildstedet

Et rent ildsted gir bedre varme. I følge ENOVA gir en millimeter sot et effekttap på hele 10-15%. Dette fører til at du må bruke mer pr kW. For at ildstedets effektivitet skal opprettholdes må ildstedet rengjøres etter produsentens anvisninger.

Du trenger ofte bare enkelt utstyr for å børste bort sot i ildsstedet. Stort sett vil det holde med en enkel oppvaskbørste. I tillegg kan det være greit å ha en fleksibel børste, for eksempel en flaskekost med fleksibelt skaft.

Se over pakninger rundt dør og røykrørsinnføring. Ødelagte eller manglende pakninger fører til at lufttilførselen ikke blir optimal og påvirker ildstedets effektivitet.

Dersom du ikke ønsker å gjøre dette selv tilbyr vi dette som en tilleggstjeneste. Dette inngår ikke i feie- og tilsynsgebyret.

Er det mye sot i røykrøret fra ildstedet til skorsteinen må dette også fjernes. Dette kan du gjøre selv, eller du kan gi beskjed til feieren. Feieren fjerner sot fra sotluka som en del av den kommunale feiingen.

Har du et eldre ildsted kan du følge instruksjonene i videoen under.

 

Tøm sotluka og kontroller skorsteinen

Da forebygger du brann i skorstein og du får kontrollert om det er mye sot i skorsteinen eller andre ting som blokkerer røykløpet. Kontroller skorsteinen med et speil fra sotluka og en god lommelykt. Ser du sprekker på innsiden av skorsteinen bør disse kontrolleres.

Dersom sotluka er utett eller ikke lukkes skikkelig vil dette påvirke trekken i skorsteinen. Det kan føre til dårligere forbrenning og økt risiko for brann i skorsteinen.

 

Rens vindu- og veggventiler

For at ildstedet skal fungere godt må det være tilstrekkelig med forbrenningsluft. et ildsted forbruker mye luft. Etter at du har lagt i ovnen to ganger har ildstedet brukt luft tilsvarende all luft i stua. Da er det viktig med gode ventiler i rommet.

Over tid samler det seg støv i ventilene som reduserer luftgjennomstrømen. Rens vindu- og veggventiler for rusk og støv slik at de kan tilføre frisk luft til ildstedet.

Har du egen tilluftskanal til ildstedet må også denne ventilen rengjøres for skitt og støv regelmessig.

Bytter du ut kjøkkenventilator eller baderomsvifte til større og kraftigere modeller kan det være nødvendig å installere flere ventiler for å kunne tilføre nok luft til fyringsanlegget.